

Odběr zeleniny v zimním období
Zima je tichá kapitola přírody. Ve chvílích, kdy země odpočívá, zůstávají jen ty nejodolnější plody. Naše zimní úroda zeleniny je oslavou této síly – sladké kořeny, křehké listy, intenzivní chutě formované mrazem. Zimní KPZka je více než jen zelenina; je to příběh zelináře, který s pokorou a péčí přináší to nejlepší z přírody v jejím nejklidnějším ale i nejintenzivnějším období.
Zimní podíl zeleniny
-
Cena bedýnky: 500 kč / podíl (celkem 5 000 Kč / 10 podílů)
-
Obsah: 7 druhů plodin v jednom závoze
-
Vyvážené podíly: Polovina kořenové - naskladněné zeleniny (brambory, dýně, mrkev...) a polovina čerstvé zelené listové zeleniny a bylinek.
-
DEN: Čtvrtek odpoledne (přesný čas závozu na jednotlivá místa bude upřesněn v 2. prosincovém týdnu)
-
Frekvence a termíny vyzvednutí: Celkem půjde o 10 odběrů. Začínáme ve čtvrtek 18.12. 2025, další závoz po Novém roce bude 8. 1. 2026, následně: 22. 1., 5. 2., 19. 2., 12. 3., 19. 3., 26. 3., 9. 4. a 23. 4. 2026. Může se stát, že některý termín jarního závozu bude s týdenním rozestupem (nevíme, jaké bude jaro a teplota na jaře umí s růstem zeleniny velmi zahýbat).
Konkrétní plodiny jež můžete v zimě očekávat jsou brambory, dýně, mrkve , kadeřávek, pórek, cibulku, salátový mix, čekanky, ředkve vodnice, kapustu, mangold, kopr, koriandr, petrželku, špenát, ředkvičky, chřest apod.
Zeleninu, kterou nejsme schopni vypěstovat či uskladnit, bude v podílech od jiných ekologických farem.
Odběrná místa:
Dobřichovice
(Bezobalový obchod Pendula, 5. května 44, Dobřichovice)

Radotín
(Pinia - zdravé potraviny, Věštínská 1542/8, 153 00, Praha 16 - Radotín)
Praha 7
(Komunitní centrum Přístav 7, Přístav 24)
Praha 4
(Bezobalový obchod Nebaleno, Jaromírova 495/16)
Černošice
ulice V Olšinách, Vráž
Řevnice
ulice Žižkova



Co loňští odběratelé zimní zeleniny nejvíce oceňovali?
Zelené "lupení" všeho druhu, netradiční fialovou mrkev
Čerstvé lístky do salátu, pórek, mrkev, koriandr, chřest ...
Pěstování bez chemie, čerstvost. Nutilo mně to jíst více zeleniny :)
Dostupnost od bytu, čistotu a krásu salátů a špenátu, různorodost
Čerstvou zeleninu během zimy, pestrý výběr, bylinky
Druhová pestrost, české saláty v zimě
čerstvé bio jídlo, zajištění stálé dodávky vitamínů a vlákniny, kterou prostě musíme spotřebovat (sníst). Vařit z toho, co je momentálně k dispozici tak, jako se to v minulosti vždycky dělalo. Kombinovat zeleninu a vymýšlet nové druhy jídel i s pro mě exotických druhů.